נכיר את סיפור התפתחותו של זרם החינוך המשלב בארץ ונתמקד בסיפור של הקהילה הפרטית שלנו.
לשיעור זה נזמין מבעוד מועד הורה מהקהילה שיספר את סיפור הקמתה של הקהילה/ בית הספר שלכם.
הרחבה למורה:
על ראשית דרכו של החינוך המשלב והמלצות קריאה על האתגר של החברה הישראלית:
איך הכל התחיל? אילו בתי ספר יש בארץ?
חינוך ממלכתי משלב הוא זרם של החינוך הממלכתי בישראל. בבתי ספר של החינוך הממלכתי המשלב, לומדים ביחד תלמידים המשתייכים לקשת רחבה של זהויות יהודיות: חילונים, דתיים, מסורתיים. זרם זה מתאפיין בשילוב לימודי יהדות מוגברים בתוכנית הלימודים ושימת דגש על עיסוק בזהות יהודית.
בית הספר המשלב הראשון הוקם ביישוב כפר אדומים בשנת 1981, והיווה מודל ללמידה והשראה לשאר בתי הספר שקמו אחריו. בשנת 2008, ביוזמת הח"כ אסתרינה טרטמן הרב הח״כ ויור וועדת חינוך הרב מיכאל מלכיאור, ובשיתוף ד"ר אריה גייגר, אישרה הכנסת את החוק לחינוך ממלכתי משלב. החוק מסמיך את שר החינוך לקבוע לגבי מוסד חינוך רשמי כי הוא מוסד חינוך ממלכתי משלב, שבו יינתן חינוך שיכלול לימוד מקורות יהודיים בהיקף רחב, תוך שימת דגש על עיסוק בזהות יהודית.
עוד טרם חקיקת החוק, מספר בתי ספר בערים שונות בארץ התחילו ליישם את הרעיון לימודים משותפים של דתיים וחילונים ברוח פלורליזם יהודי, בהם בית הספר "יחד" במודיעין, בית הספר קשת בירושלים, בית הספר רעות בירושלים, בית הספר קשת בזכרון יעקב, בית הספר מיתרים ברעננה, בי"ס ז'בוטינסקי בבית שמש, בית הספר קשת במזכרת בתיה, בתי ספר ברותם, בנטור, בלכיש, בשפיר-באר טוביה. בתי ספר משלבים נוספים פעילים כיום בתל אביב, בשוהם ובמקומות אחרים בארץ. רוב בתי הספר בזרם פועלים תחת רשת מיתרים. (מתוך ויקיפדיה)
נכיר את סיפור החינוך המשלב דרך סיפורו של בית ספר קשת ירושלים שהיה אחד הראשונים בארץ, והוקם בעקבות המתח הרב בחברה הישראלית בימים שקדמו לרצח רבין, והוקם ע"י רותי להבי שגם נהלה אותו בשנותיו הראשונות במטרה לאחות את הקרע ולהביא את המגזרים השונים להכיר זה את זה.
חינוך משלב וקהילה מעורבת הם לא דבר מובן מאליו. רוב בתי הספר בארץ אינם כאלו. בישראל כ5400 בתי ספר יסודיים, ורק כ 50 מתוכם הם בתי ספר משלבים. בדרך כלל להקמת בית הספר ישנו סיפור על מי שחלמו, פעלו, קדמו את הקמתו.
נזמין הורה אחד מתוך הקהילה לספר לילדים על ראשית הדרך וניתן זמן לשאלות- את השאלות להורה כדי לבקש מהילדים לכתוב בטרם המפגש ולהגיע אליו מוכנים.
נשלח את הילדים הביתה עם דף לראיון משפחתי בו הילדים ישאלו את הוריהם מדוע בחרו עבורם בבית ספר משלב, מה היו רצונותיהם, מה היו החלופות, למה זה היה להם חשוב ומה היום הם מרגישים שהם מרוויחים מהבחירה הזאת לצד אתגרים שהבחירה מייצרת עבור המשפחה.
במפגש הבא בקשו מהילדים לשתף – את הראיונות אפשר לתלות בכיתה כדי שכולם יוכלו לקרוא וכן את התמונות וההסברים הנלווים.
קיימו שיח בכיתה בו הילדים ישתפו בדבר אחד שהתחדש להם בראיון עם הוריהם ודבר אחד ששימח אותם וכיוצא בזה.