ספריית החינוך המשלב | רשת מיתרים

הנושא השנתי לשנת תשפ"ג: 'מנהיגים את הדרך- 75 שנה לעצמאות מדינת ישראל'

הנושא נבחר לרגל 75 שנות עצמאותה של המדינה ובסימן 50 שנה לפטירת דוד בן גוריון ו- 70 שנה לעלייתו לנגב

בית מדרש מנהיגים ומנהיגות מציע דפי לימוד המחולקים לארבע יחידות לימוד. יחידה ראשונה עוסקת במנהיגות- הראויים להנהגה, בחירת המנהיג, תכונות המנהיגים וכיוצא בזה. לאחריה ארבע יחידות העוסקות במנהיגים ומנהיגות בתקופות שונות בהיסטוריה.

 

התכנית בנויה מדפי לימוד  המוכנים להדפסה ללמידה בית מדרשית בכיתה. בכל נושא מספר שיעורים. על פי רוב – דף לימוד אחד לכל שיעור.
החלוקה לשיעורים הנה המלצה לאופן ההוראה ומסומנת בבהירות על דפי הלימוד.

 

 

יחידה ראשונה: מנהיגות

 היחידה הראשונה עוסקת בהיכרות עם המושג מנהיג, ועם דרכי ההנהגה השונות (תוך נגיעה במושגים: דיקטטורה, דמוקרטיה, אנרכיה)

כמו כן נעסוק בשאלות: מיהו המנהיג הראוי? ומהי דרך ההנהגה הראויה?; אילו תכונות ראוי שיהיו למנהיג?; מה בין גבורה ומנהיגות?, ובכלל- מהי גבורה? 

יחידה שנייה: מנהיגים מימי חז"ל

המנהיגים שחברו ביחידה זו, קשורים לאירועים היסטוריים הרי-גורל שפקדו את העם היהודי באותם שנים: על כן בחרנו לעסוק בדמותו של רבן יוחנן בן זכאי, העומד בשעת המשבר הקשה של חורבן ירושלים ובית המקדש השני; ועל כן בחרנו לעסוק בדמויות: רבי עקיבא, בר כוכבא, ורבי שמעון בר יוחאי, אשר חיו כולם בצלו של השלטון הרומאי, והתנגדו, כל אחד בדרכו לשלטון זה.

הבחירה בדמויות אלו נבעה לא רק מהיותם דמויות משפיעות בנקודות מפנה של העם היהודי- הן בימי חורבן בית המקדש השני והן בימי מרד בר כוכבא, אלא גם משום שכל אחד מהם מאפיין בדרכו ובאופיו מנהיגות שונה מזו של חבריו. ובכך אנו מבקשים לחשוף את התלמידים למגוון מנהיגויות הקימות בחברה, ועל מגוון דרכים בהם אדם יכול להנהיג את עמו, ואין בהכרח דרך אחת בלבד המבטאת את ההנהגה.

יחידה שלישית: מנהיגים בימי ראשית הציונות

לאחר שביחידות הקודמות עסקנו במנהיגים מתקופת העבר הרחוק- ימי המקרא וימיהם של חז"ל, ביחידה זו אנו "קופצים" בזמן ומגיעים עד לעבר הקרוב, תקופת ראשית הציונות.
תקופה זו מוכרת באופן רחב יותר לתלמידים, ועל פי רוב השמות של המנהיגים מוכרים להם יותר ממנהיגים מתקופות רחוקות יותר. ואף על פי כן, בדרך כלל לא נכנסים לעובי הקורה ביחס למנהיגותה של דמות כזו או אחרת, על הצדדים יוצאי הדופן שבהנהגתה או על הביקורת שיש להעביר עליה.
מתוך המגוון הרחב של הדמויות בחנו לעסוק בארבע דמויות מרכזיות: דוד בן גוריון, מנחם בגין, יצחק רבין וגאולה כהן.
העיסוק בפועלם של דוד בן גוריון ומנחם בגין, בא על רקע היריבות והמתח שהתקיים בין הנהגת ההגנה להנהגת האצ"ל בשנים שקדמו להכרזת המדינה. ומטרת הלמידה, מלבד היכרות עם מנהיגים אלו, היא להדגים כיצד מנהיגים שונים או ארגונים שונים, יכולים לפעול למען אותה מטרה בדרכים הפוכות כמעט לגמרי. כמו כן, מטרה נוספת של הלמידה, היא לעורר אצל התלמידים את חוש הביקורת על המנהיגים, ולא רק את האהדה וההשראה ממעשיהם. שכן הפעולות שננקטו באותם ימים, מעוררות לא אחת ביקורת- לפחות על צד אחד מן הצדדים.

יחידה רביעית: מנהיגות נשית

בין המנהיגים הרבים שקמו בעם ישראל לאורך הדורות, צמחו ועלו גם נשים. אמנם, כיוון שאורחות החיים בעבר לא עודדו את הנשים להיות מנהיגות, מעטות הן הנשים שצמחו להיות מנהיגות אל מול הגברים.
אך יחד עם זאת כמעט בכל דור אנו יכולים למצוא אישה כזו או אחרת, הבולטת על רקע תקופתה, שלקחה אחריות והייתה למנהיגה חשובה עבור עם ישראל: כך למשל ראינו מתקופת התנ"ך את דמותה של מרים, וכך פגשנו מתקופת הציונות את דמותה של גאולה כהן.
בסופה של יחידה זו, יתבקשו התלמידים לבחור במנהיגה אחת מעם ישראל, כגון: דבורה הנביאה, יעל אשת חבר הקני, יהודית, ברוריה, הרבנית אסנת בראזני, דונה גרציה, צביה לובטקין, הנרייטה סאלד, שרה אהרונסון, גולדה מאיר, ועוד.
ולערוך אודות חייה ופועלה מצגת קצרה- אותה ילמדו את יתר חבריהם לכיתה. 

יחידה חמישית: יהודים בעולם הגדול

בבואנו לדבר על דמויות מופת יהודיות אפשר להעלות מבחר רב של נשים ואנשים שפעלו במגוון תחומים.
לא אחת השמות שאליהם חוזרים הם שמות משני שדות פעילות מרכזיים: התרבות היהודית העתיקה, מימי התנ"ך או תקופת חז"ל, ומן ההיסטוריה הציונית.
לצד תקופת אלו, חשוב היה לנו לתת במה לדמויות משמעותיות שפעלו במציאות המודרנית בהקשר העולמי הרחב ולא בהקשר היהודי או הציוני.
דמויות אלו מהוות דוגמה ומופת לקיום היהודי בתקופה המודרנית בו לצד המשך העמקת התרבות היהודית והגשמת חלום הדורות בדמות הציונות, הרי שמן הרכיבים המשמעותיים ביותר של הקיום היהודי באים לידי ביטוי דווקא בהקשרים תרבותיים רחבים יותר, של מפגש בין היהדות לבין תרבויות שונות שעמם היא באה במגע, או בכלל בפעולתם של היחידים (היהודיות והיהודים) במרחב האוניברסאלי.

יחידת סיכום: מי הם המנהיגים שלנו

לסיכום, נתבונן בדמות המנהיג כפי שהיא נתפסת ומיוצגת בחברה, דרך מקרה בוחן של שטרות הכסף של מדינת ישראל ונזמין את הילדים ליצור שטרות חדשים בעקבות הלימוד על מנהיגים ומנהיגות.
 
4

סיכום: מנהיגות בעם ישראל לאורך הדורות

כתיבה: אליסף תל אור ונעמה רוטמן